Wanneer het incasseren van een rekening eenmaal uit handen wordt gegeven bij een incassobureau dan gaat deze wat we noemen een incassotraject in. Een incassobureau inschakelen is een goede zet, ze gaan er zorg voor dragen dat de rekening zo snel mogelijk betaald wordt. Een incassotraject ziet er als volgt uit:
Stap 1 – De minnelijke fase
In deze fase van het incassotraject zal de debiteur herinnerd worden dat hij of zij de rekening zo snel mogelijk moet betalen. Zo niet, dan worden er extra kosten in rekening gebracht die het incassobureau maakt om de rekening te incasseren. In deze fase worden er brieven verstuurd, wordt er gebeld en ook gemaild. Iedere mogelijke manier om er zeker van te zijn dat de debiteur de herinneringen ontvangt en zijn situatie begrijpt.
Stap 2 – De gerechtelijke fase
Mocht de debiteur in de minnelijke fase de rekening nog altijd niet betaald hebben dan kan er een gerechtelijke procedure worden gestart. De debiteur is hiervan ook al op de hoogte gesteld in de minnelijke fase. De gerechtelijke procedure betekend dat de debiteur eerst gedagvaard zal worden om voor de rechter te verschijnen. Tijdens de rechtszaak zal jij als crediteur worden bijgestaan door het incassobureau.
Win je de zaak dan worden alle kosten van de beide fases van het incassotraject verhaalt op de debiteur. De volgende fase is dan dat als de rekening nog steeds niet betaald wordt dat er een gerechtelijk Amsterdam deurwaarder ingeschakeld kan worden om beslag te laten leggen op goederen die op naam van de debiteur staan.